Om geluk te ervaren zijn leefomstandigheden van cruciaal belang.
Als mens kunnen wij rationeel kiezen voor een bepaalde mindset. Deze mindset kan onze leefomstandigheden overschrijven. Er zijn heel erg veel mensen op deze wereld die onder veel slechtere omstandigheden leven dan jij en toch heel erg gelukkig zijn.
Voor een paard werkt dit allemaal heel anders. Een paard kiest niet voor een mindset, maar voelt zich zoals zijn of haar leefomstandigheden zijn.
Toen we nog in pension stonden met onze paarden hadden we een paard dat steeds zuurder werd op stal. Het werd zo erg dat ze met haar tanden in de tralies vloog zodra er iemand in de buurt van de stal kwam. Ze werd mager en haar algehele conditie ging achteruit.
We vroegen ons toen der tijd af of ze haar iets aan deden, maar na verloop van tijd kwamen we er achter dat ze dit gedrag vertoonde omdat ze de hele dag en nacht tussen andere paarden in stond -met open tralies- waar ze heel slecht tegen kon.
Toen we dit bespreekbaar maakten vonden ze ons maar raar en was het geheel ongegrond. Er was geen mogelijkheid tot een andere plek en dus verhuisden we weer eens van stal.
Nu jaren later, staat ze altijd in de hoek van stal, met een dichte wand naar de buren. Het gedrag is nog steeds aanwezig, gelukkig wel heel veel minder, maar ik denk niet dat het ooit nog helemaal zal verdwijnen.
Herken je de frustratie als het gaat over de zorgen van jouw trouwste vriend?
Frustratie
De meesten van de paarden staan in pension, op de paar geluksvogels die ze aan huis hebben staan na. Je bent dan altijd afhankelijk van de daar geldende regels en mogelijkheden. Vaak is niet alles geregeld zoals jij dit graag zou zien, zoals de tijd dat de paarden buiten komen of de hoeveelheid en kwaliteit van het ruwvoer. En dit zorgt voor de nodige frustratie…
De staleigenaar waar ik op stal sta bemoeit zich overal mee, ongevraagd wel te verstaan. Ik denk dat hij het best goed bedoelt, maar ik word er zo onzeker van! Het is mijn eerste eigen paard, maar ik heb wel een duidelijk idee over hoe ik het wil doen allemaal. Als ik dan telkens te horen krijg wat ik allemaal niet goed doe en dat ik niet zo moet meuten, een beetje door moet werken en mijn paard een schop onder de kont nodig heeft, weet ik het even niet meer.
Anonieme leerling
Leeromgeving
Wat altijd belangrijk is voor de mens, is dat er wordt voorzien in basisbehoeften, al de rest is optioneel. Wat in het werken met paarden en leerlingen vaak naar boven komt is de leeromgeving. Om te kunnen ontwikkelen heb je een veilige omgeving nodig waarin je jezelf kunt zijn.
Mijn paard is nog nooit zo relaxed geweest als nu bij Equinova. Waar we ook stonden, nooit vond ik stro in zijn staart of andere tekenen waaraan ik kon zien dat hij had gelegen. Voor het eerst kwam ik op stal en lag hij op zijn gemakje te eten! En het mooiste van alles, ik kon er gewoon bij gaan liggen!!!
Het geeft me zo een fijn gevoel om te weten dat hij op zijn gemak is, ik denk dat dit echt heel erg belangrijk is voor de gehele gezondheid voor mijn paard en dit merk ik aan alles.
Christel
Tijdens deze theorieavond nemen we het hele stalmanagement onder de loep. Voerbeleid, mestonderzoek en ontwormen, wel buiten, niet buiten, stalklimaat, onbeperkt ruwvoer ja of te nee, beslag, fysiologie, verschillende element typen met bijbehorende karaktereigenschappen, behoeften, fysieke zwakheden en leefomstandigheden voorkeuren. Maar ook voor jou als ruiter, hoe creëer je een veilige leefomgeving voor jezelf? Hoe zorg je dat je gesteund wordt en kunt blijven ontwikkelen. En hoe deal je met de onbereidwilligheid van anderen of financiële beperkingen.
En misschien nog wel het meest belangrijk. We maken een plan. Een concreet plan. Voor iedereen specifiek. We houden het dan ook niet alleen bij kletsen en informatie uitwisselen, maar je maakt een concreet plan om jullie leefomstandigheden te verbeteren waardoor jullie beiden meer geluk zullen ervaren.
En wie wil er nu niet gelukkig zijn???
De vrijdagavond op 20 Maart 2020 van het GELUK weekend staat geheel in het teken van:
“Alleen het allerbeste telt”
Jij komt toch ook?
De kosten voor deze leuke en leerzame avond zijn 35€. Je kunt je hier direct aanmelden door op onderstaande button te klikken en de kosten te voldoen. Hou er rekening mee, dat er slechts beperkt plaatsen zijn. Dus als je zeker wilt zijn van jouw plekje aarzel dan niet en geef je direct op.
Wanneer jij het onderwerp GELUK heel serieus neemt en klaar bent voor een heel weekend bomvol inspiratie, klik dan hier voor mooie combideals voor ook de workshops:
“Grondwerk & onze beroemde schriktraining” op zaterdag 21 Maart 2020
“Problemen oplossen met de SPARK-methode“ op zondag 22 Maart 2020
Wil je een echt een goede positieve boost en boordevol inspiratie weer aan de slag? Geef je dan op voor het gehele weekend en ontvang een mooie korting!

Ons paard kiest niet voor zijn leefomstandigheden, dat doen wij voor hem. Ik wil niets liever dan blije paarden en daarom vertel ik je graag hoe je deze leefomstandigheden nog beter kunt optimaliseren tijdens ons GELUK weekend!

Klik hier om terug te keren naar de website