Het leveren van prestaties is voor een groot deel afhankelijk van de onderlinge communicatie.
Niet enkel tussen jou en jouw paard, maar ook met jouw team. Ouders, kinderen, grooms, trainers, professionals en ga zo maar door. Sport en prestatie, of het uitblijven hier van, betekent emotie, dat maakt het juist zo verschrikkelijk mooi. Maar de emotie mag nooit voorbij gaan aan respect voor elkaar.
Om te kunnen presteren zijn alle andere behandelde onderwerpen een voorwaarde. Het creatieproces SPARK, geluk, mindset, leefomstandigheden, vertrouwen, kennis, management, gezondheid, techniek, communicatie, respect en relatie. Alles moet passen, het gehele plaatje dient te kloppen. Alles moet in balans zijn voor een prestatie.
Je geeft je volledig, je neemt deel voor 100%. Mensen kun je nog voor de gek houden, een paard niet. Een paard vraagt in samenwerking jouw volledige aanwezigheid, geen telefoon, geen gezwets met anderen, geen afdwalende gedachten, geen belemmerende gedachten. Alleen dan kun jij van jouw paard hetzelfde gaan vragen.
Thuis gaat het super goed! Je bent helemaal klaar om op wedstrijd te gaan, om te schitteren in de ring en die oranje lintjes op te halen.
Je schrijft je in, oefenent de proeven wekelijks, neemt nog een extra les om de puntjes op de i te zetten en gaat zelfs nog een keer op vreemd terrein rijden om niets aan het toeval over te laten.
Dan breekt de dag aan van de echte wedstrijd. De dag er voor heb je alles al netjes opgepoetst en klaar gezet, dus daar maak jij je niet meer druk om. Jou kan niets gebeuren, dit wordt jouw dag!
Met gezonde kriebels in je buik ga jij naar stal, vol goede moed haal je jouw trouwe vriend uit stal. Hm, dat wassen van gister heeft niet zo veel zin gehad, mijnheer heeft heerlijk in de poep gelegen. Geen stress, je bent ruim op tijd, dus nog ven een keer extra wassen moet je makkelijk redden.
De knotjes zijn best goed gelukt en hij ziet er uit om door een ringetje te halen, nu jijzelf nog..
De reis verloopt goed en je bent op tijd op de locatie, je weet waar je moet zijn en jij en het team om jou heen zadelen het paard en jij mag vervolgens de klus gaan klaren.
Tijdens het losrijden voelt hij toch niet zo fijn vandaag en je had hem nog wel lekker laag gelongeerd gisteren. Echt lekker aan de hulpen staat hij niet en hij blijft strak. De tijd begint te dringen en dat maakt het allemaal niet gemakkelijker.
Je kijkt om je heen en ziet de ene na de andere combinatie alle oefeningen met gemak uitvoeren. De een nog beter dan de andere, je wordt er onzeker van.
Jouw droom roept, jij bent aan de beurt. Kappen af. Je begint te twijfelen of je jouw proef toch wel zo goed kent dat je deze uit je hoofd zal rijden, dus laat maar voorlezen voor de zekerheid.
Je komt binnen, snel een rondje links, snel een rondje rechts. Shit, hij vindt de deur eng. Binnenbeen, binnenstelling, erdoor drukken! Klingeling, beginnen!
Afwenden, nee! Hij springt aan als je probeert de ah van uitzwaaien te behoeden. Oooh, hoe kun je nou al zo beginnen, lekkere binnenkomer, dat haar je dus nu al niet meer in.
Rechterhand, van hand veranderen middendraf, hij wordt steeds zwaarder, steeds meer de grond in, pats! taktfout. Nee toch!
A halthouden, tegen de hand. Hij kijkt, ziet iets, komt achter het been, vliegt naar achteren en is niet meer voorwaarts te krijgen.
Waarom gebeurt dit nou toch? Je had alles zo goed voorbereid. Je gaat afgroeten, dit wordt toch niets meer en verlies is wel het laatste dat je kunt gebruiken. Wat een … dag!
Is dit jou wel eens gebeurd in meer of mindere mate?
Vieren van een prestatie
Te vaak wordt er in onze maatschappij gekeken naar de dingen die we nog niet kunnen en nog niet hebben.
Wanneer je terug kijkt op wat je wel al allemaal hebt behaald zie je pas van hoe ver je al gekomen bent. Alleen jij weet wat je hier al allemaal voor hebt gedaan.
Het erkennen van een prestatie is een heel belangrijk aspect van geluk en succes. Hiermee train je jouw onderbewuste voor nog meer succes. Erken en vier dan ook iedere prestatie, klein en groot!
Onwijze angst had ik voor mensen die langs de kant naar me stonden te kijken, vooral als ik een proef reed. De jury zelf vond ik niet zo erg, maar die stalgenoten, onbekenden en vooral de oude eigenaresse van mijn paard!
Ik had altijd het idee dat zij over mij stonden te kletsen, dat ze iets zeiden of in ieder geval dachten in de trant van: ‘Moet je die nou zien, die kan echt niet rijden! Dat paard kan zo veel beter dan zij, echt zonde!’
En dan mijn eigen faalangst hier nog eens over heen, was het eigenlijk onbegonnen werk om wedstrijden te rijden. Ik vroeg me dan ook vaak genoeg af waarom ik het eigenlijk nog deed, echt heel leuk was het niet op deze manier.
Ook mijn instructrice deed hier geen goed aan. Zij speelde vooral in op alles dat ik nog niet goed deed, wat me enkele onzekerder maakte.
Het blokkeerde me zo erg dat ik het hele plezier in het rijden begon te verliezen, er staat ten slotte altijd wel iemand te kijken en ik doe altijd wel iets niet goed. Hier moest iets gaan veranderen.
In het verleden had ik eerder trainingen bij Nicky van Equinova gevolgd en ik had dit altijd als zeer prettig ervaren. Ik stapte helemaal over en samen zijn wij aan de slag gegaan. Te lang en lastig om hier allemaal uit te leggen wat we allemaal gedaan hebben, maar vooral door haar positieve maar toch ook confronterende manier heb ik mijn onzekerheden weten te overkomen en het plezier in het rijden weer helemaal teruggevonden. Zelfs het rijden van wedstrijden levert geen echte stress meer op en dit zorgt er weer voor dat we kunnen laten zien wat we waard zijn!
Diane
Het goede voorbeeld geven
Mijn veelgebruikte oneliner in het lesgeven is: “Als je iets van jouw paard verwacht, zul je eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven.”
Want hoe kun je verwachten dat jouw paard zich concentreert als jij dit niet doet? Hoe kun je verwachten dat jouw paard zijn hoofd stil houdt als jij je handen niet stil houdt? Hoe kun je verwachten dat jouw paard de berg oploopt als jij de grond in rijdt? Hoe kun je verwachten dat jouw paard ontspant als jij gespannen bent? Geef jij het goede voorbeeld aan jouw paard?
Invulling van de dag
Deze dag starten we met theorie. Wat is de ideale toestand waarin je verkeert wanneer je presteert en hoe kun je dit bereiken. Vervolgens gaan we dit in de praktijk brengen door een wedstrijd na te bootsen met een heel jurykorps. De rest van de groep gaat namelijk leren om door de ogen van de jury te kijken en beoordelen. Best confronterend, maar zo verschrikkelijk leerzaam!
Hoe zonde is het om alles in het teken te stellen van de sport en net op het moment dat er gepiekt moet worden, je dit na laat? Tijd om hier verandering in te brengen!
Want wie wil er nu niet samen schitteren en genieten???
De zondag op 11 Oktober 2020 van het COMMUNICATIE weekend staat geheel in het teken van:
“Presteren kun je leren”
Jij komt toch ook?
De kosten voor deze leuke en leerzame dag zijn 75€. Je kunt je hier direct aanmelden door op onderstaande button te klikken en de kosten te voldoen. Hou er rekening mee, dat er slechts beperkt plaatsen zijn. Dus als je zeker wilt zijn van jouw plekje aarzel dan niet en geef je direct op.
Wanneer jij het onderwerp COMMUNICATIE heel serieus neemt en klaar bent voor een heel weekend bomvol inspiratie, klik dan hier voor mooie combideals voor ook de workshops:
“Zo word je samen 1” op vrijdagavond 9 Oktober 2020
“Loswerken“ op zaterdag 11 Oktober 2020
Wil je een echt een goede positieve boost en boordevol inspiratie weer aan de slag? Geef je dan op voor het gehele weekend en ontvang een mooie korting!
Ik wil jou zo graag helpen om ook het laatste puzzelstukje voor jou op zijn plaats te leggen!
Ik hoop je dan ook verder te mogen helpen tijdens ons COMMUNICATIE weekend!
Klik hier om terug te keren naar de website