Een paard is groter en sterker dan jij. Op kracht ga je het stukje respect dan ook niet afdwingen. Respect kun je verdienen, doordat je jezelf als een leider opstelt en je telkens wanneer het spannend wordt, de juiste beslissingen neemt in de ogen van het paard. De meeste paarden zijn volgers en zullen dan ook graag een goede leider volgen.
Op kracht ga je het dus niet redden, op inzicht, ervaring, mindset en techniek wel. Mits je jezelf hierin verdiept, je de taal der paarden eigen maakt en je bewust bent van wat er gebeurt. De uitgelezen trainingsvorm om dit te leren is Loswerken!
Het is niet dat mijn paard dwars over me heen dendert, of met ontblote tanden op me afgestormd komt, dus ik had niet het idee dat er iets mis was met het respect tussen ons.
Tot ik er van de week op werd gewezen dat met hele kleine subtiele signaaltjes mijn paard toch aangeeft het niet zo nauw te nemen met het respect voor mij en onze gelijkwaardigheid.
Zo stapt hij te pas en te onpas -zonder uitnodiging wel te verstaan- mijn persoonlijke ruimte binnen. Ik vind dit altijd wel gezellig, beetje frummelen aan elkaar. Tot hij deze week mijn velletje gemeen te pakken had!
Wanneer ik halt wil houden, staan we altijd pas meters later stil, hij dramt altijd nog even door.
Laatst lag er voer in zijn voerbak en ik kon zijn halster niet eens meer afdoen, gewoon niet uit de voerbak te krijgen!
Achteruit inparkeren bij de poetsplaatsen is wel echt een probleempje. Ik krijg hem gewoon niet achterwaarts, hoe harder ik mijn best doe, hoe harder hij terug duwt en scheef gaat.
Voor nu neemt het geen problematische vormen aan, nog niet. Maar ik kan me voorstellen dat als ik hier niets mee doe, dit uiteindelijk wel zo zou kunnen ontstaan.
Hoe veel respect heb jij voor jouw paard?
We spreken meestal over het respect van jouw paard voor jou. Maar hoe zit dit andersom? Respecteer jij altijd de persoonlijke ruimte van jouw paard bijvoorbeeld? Of stap jij binnen wanneer het jou uit komt? Doen jullie altijd wat jij wil? Of volg je jouw paard ook wel eens om te kijken waar hij graag naar toe wil?
Respect is de basis tot een goede samenwerking, maar dan wel 2 kanten uit. Dat de balans niet altijd precies in het midden uitkomt, is niet erg, maar er moet wel een bepaalde balans zijn of in ieder geval worden nagestreefd…
Het was een drama, echt waar. Het was zo erg dat mijn paard er bijvoorbeeld tussen uit kneep toen ik hem na een bosrit op de trailer wilde zetten. Hij ging er van tussen, liep los over de provinciale weg en liet zich niet meer vangen.
Het advies van iedereen was om hem toch weg te doen, het bleef tobben met hem, hij had totaal geen respect voor mij.
Weg doen was geen optie voor mij, daarvoor was hij te dierbaar.
Helemaal ten einde raad googelde ik wat af op zoek naar een oplossing. Daar was Equinova, ik belde en hoorde: “Ik ga jou helpen” De mooiste woorden die ik kon bedenken.
Par is in training gegaan bij Equinova en ik zelf ben daar ook in training gegaan. We trainden eerst apart van elkaar en later werden we weer aan elkaar gekoppeld.
We werkten in eerste instantie veel met het loswerken. Hij denderde overal doorheen en liet zich eerst niet stoppen. In beginsel vond ik het juist spannend dat ik hem niet vast kon houden, maar al snel kwam ik er achter dat ik alleen maar meer controle kreeg zonder lijn tussen ons in, dan met. Op die manier ging hij er juist altijd van tussen! Al na een paar pittige sessies waarbij Par het onderspit delfde, begon hij beter te remmen en konden we dit verder uitbouwen naar het grondwerk en dll en uiteindelijk ook het rijden.
Het is een pittige rit geweest, maar ik ben zo blij dat ik niet heb opgegeven, heb doorgezet en dat ik bij Nicky van Equinova terecht ben gekomen.
Jessica
Het loswerken heeft als doel om controle te krijgen over een loslopend paard. Als gevolg hiervan worden de leiderschapsverhoudingen vastgelegd.
Loswerken leert jou -naast het zetten van de leiderschapsverhoudingen- je effectief om te gaan met jouw lichaamstaal. Je leert de taal van het paard te lezen en jouw eigen lichaam effectief in te zetten. Dit maakt dat de communicatie tussen jullie verbetert en je op steeds kleinere hulpen steeds meer reactie krijgt.
Deze out-of-your-comfort-zone-dag starten we met de theorie over de trainingsvorm Loswerken. Uiteraard brengen we na de theorie alles ruimschoots in de praktijk en ga je met een behoorlijke portie huiswerk naar huis.
Ben jij er klaar voor alles eens over een hele andere boeg te gooien? Om uit je comfortzone te stappen? Je weet toch dat daar de magie te vinden is hè?
De basis tot al jullie communicatie is wederzijds respect. Hebben jullie altijd respect voor elkaar???
De zaterdag op 10 Oktober 2019 van het COMMUNICATIE weekend staat geheel in het teken van:
“Loswerken”
Kom jij ook uit jouw comfortzone voor een betere communicatie?
De kosten voor deze leuke en leerzame dag zijn 75€. Je kunt je hier direct aanmelden door op onderstaande button te klikken en de kosten te voldoen. Hou er rekening mee, dat er slechts beperkt plaatsen zijn. Dus als je zeker wilt zijn van jouw plekje aarzel dan niet en geef je direct op.
Wanneer jij het onderwerp COMMUNICATIE heel serieus neemt en klaar bent voor een heel weekend bomvol inspiratie, klik dan hier voor mooie combideals voor ook de workshops:
“Zo word je samen 1″ op vrijdagavond 9 oktober 2020
“Presteren kun je leren“ op zondag 11 Oktober 2020
Wil je een echt een goede positieve boost en boordevol inspiratie weer aan de slag? Geef je dan op voor het gehele weekend en ontvang een mooie korting!
Heel graag help ik jou en jouw paard tot wederzijds respect om zo jullie relatie en communicatie te verbeteren.
Ik hoop je dan ook te mogen verwelkomen tijdens ons COMMUNICATIE weekend!
Klik hier om terug te keren naar de website