Het is mijn zielsmissie dat paardenmensen -zoals jij- hun droomleven leven. Èn dat paarden het leven leven dat ze verdienen! Om dit voor elkaar te krijgen moeten onze paarden op de eerste plaats gezond en fit zijn, dat is de basis!
Onze expertise gezond & fit komt voort uit onze jarenlange ervaring met 100den paarden en ruiters, verschillende specialiserende opleidingen en bijzondere samenwerkingen met de beste specialisten.
Het gaat altijd om het bekijken van het geheel, het totale plaatje, de holistische zienswijze. Er is zo veel meer kennis dan enkel onze westerse zienswijze…
Onze missie is dan ook om een ieder echt te leren hoe je jouw paard gezond en op en top fit kunt krijgen en houden. De basis hiervoor ligt in de levensomstandigheden van het paard. Voldoende ruwvoer, vrije beweging en sociaal contact zijn hierbij cruciaal!
Maar ook de interactie met ons als mensen is een hele belangrijke peiler. Stel je maar eens voor wat het voor invloed heeft op jouw fysieke gesteldheid wanneer je voor een lange periode samenwoont of heel nauw samenwerkt met een collega die je totaal niet snapt wat zorgt voor de nodige turbulentie…
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard is bovenstaande veruit het beste, maar niet wat we in de praktijk vaak tegen komen. Helaas komen mensen pas bij ons terecht als ze niet meer weten wat er mis is en hoe ze het kunnen oplossen.
Het paard is vaak al voor langere tijd niet fit. Niet echt ziek, maar ook niet echt fit. Doffe vacht, geen looplust, afgesloten, dan weer onregelmatig, dan weer een dik been, gewichtsverlies, uitblijvende prestaties en de lijst gaat door en door…
Met regelmaat is het zelfs zo dat het paard al meerdere malen is onderzocht door een dierenarts, het bloed onderzocht is en hieruit geen duidelijk diagnose te stellen viel.
Ook komt het voor dat het paard gewoon echt niet regelmatig loopt en de oorzaak niet te achterhalen valt. Of vage terugkerende klachten zonder aanwijsbare oorzaak.
Zelfs terugkerende blessures ondanks het keurig revalideren volgens de adviezen van de dierenarts behoren tot de mogelijkheden.
Door ‘het geval’ vanuit een hele andere invalshoek te kijken, kom je soms tot verassende conclusies. 1 Ding is zeker, het roer moet om! Want jouw paard is het dubbel en dwars waard om zich gezond en fit te voelen!
En heel simpel, voelt jouw paard zich gezond en fit, dan ben jij als paardenliefhebber al snel een gelukkig mens…
Blessure en revalidatie
Wanneer het echt mis is en het paard is echt geblesseerd, dan moet je het iets bieden. Dit kan zijn in de vorm van mentale uitdaging, beperkte en aangepaste fysieke training en/ of een rustperiode op de wei. Het vraagt om expertise om te kunnen inschatten wat in jouw geval het beste is. Ook het advies van dierenartsen durf ik zelfs soms in twijfel te trekken in deze…
Wanneer een paard niet meer wordt getraind, verliest het zijn conditie en bespiering. Hiernaast kan het zijn dat wanneer het paard niet meer wordt uitgedaagd, fysiek en mentaal, de klachten kunnen verergeren of zelfs nieuwe klachten kunnen ontstaan en dat is natuurlijk iets dat altijd voorkomen moet worden!
Voorbeeld uit de praktijk
Mijn eigen paard Wendel is hiervan een groot voorbeeld. In zijn leven is hij een aantal keren geblesseerd geweest. Keurig volgde ik altijd het advies van de dierenarts op, maar telkens werd het probleem alleen maar groter! Het type paard is van groot belang. Zo is Wendel een uitgesproken houttype. Wanneer je zo’n paard stil zet, geeft het op. Dit paard moet uitgedaagd worden, al lukt het dan niet fysiek, dan in ieder geval mentaal.
Het geblesseerde paard moet je dan ook gecontroleerd bezig houden. Afhankelijk van het soort blessure kan een paard in training worden gehouden met bijvoorbeeld rechte lijnen over een harde ondergrond aan de dubbele lange lijnen, waarbij de spieren in de bovenlijn worden getraind. Of in het ergste geval door het paard mentaal uit te dagen.
Sinds ik anders ben gaan trainen is Wendel nooit meer geblesseerd geraakt, net als mijn andere paarden overigens. Maar mocht het ooit zo zijn, dan hou ik hem in een bepaalde mate altijd in training. Zo is namelijk zijn laatste blessure, inmiddels al weer jaren geleden, ook binnen mum van tijd opgelost:-)
Heb jij een paard met een blessure, vage terugkerende klachten of ontbrekende werklust? Wil je graag met jouw paard aan de slag om hem weer helemaal gezond en fit te krijgen? Of wil je dat een professional dit stuk van je overneemt en dan ook nog onder controle van veterinaire begeleiding? Vul dan snel het inschrijfformulier in en wij nemen contact met jou op voor de mogelijkheden.