Alle belangrijke levenslessen kun je leren uit de interactie met paarden. Niet voor niets worden paarden steeds meer gebruikt voor verschillende therapieën. Paarden spiegelen. Zij zijn de spiegels van de ziel. Paarden leggen jouw zwakheden bloot en zijn zeer zeker niet voor de gek te houden.
Maar je hoeft helemaal niet in therapie voor groei, ook niet met paarden. Voor diegene die al met paarden bezig is (en ik heb een heel sterk vermoeden dat jij hier toe behoort), die weet al dat alleen al bij de paarden zijn je de rust kan geven die je nergens anders vinden kunt. Alleen de geur al geeft je een gevoel van thuis komen en op de rug van het paard voel je je vrij!
Alleen er is ook een andere kant van de medaille. Angst voor het paard zelf, of om te vallen (je nek te breken, niet meer te kunnen werken en voor je gezien en paard te kunnen zorgen en en en), of angst om jouw paard te kort te doen. Bang om te falen, prestaties die uitblijven, of zelfs frustratie is je ook niet vreemd. Deze gevoelens zijn niet fijn, je wordt er moe(deloos), kwaad, onverschillig of verdrietig van. Ons eerste gevoel is van die gevoelens af te willen, ervoor weg te “lopen”, maar dit is niet de les die hier te leren valt.
Gevoelens zijn er om te voelen, vandaar dat ze gevoelens heten. Ze moeten dus gevoeld worden. Ben je verdrietig, gooi het eruit. Ben je boos, sla erop los (niet op jouw paard of stalgenoten natuurlijk), kortom:
Sta stil bij wat je voelt, laat het er zijn, het is oké.
Doe je dit niet en onderdruk je deze gevoelens, dan is het uiteindelijk net als een bal die je onder water probeert te houden, uiteindelijk is dat niet meer vol te houden en dan schiet de bal (emotie) alsnog met enorme kracht boven het wateroppervlak uit. Daar bovenop komt nog eens dat iedere gebeurtenis op het zelfde vlak hier nog eens bovenop komt waardoor de emotie alleen maar groter wordt. Vaak ben je jezelf hiervan niet bewust en weet je niet hoe iets dat je dwars zit, zo groot heeft kunnen worden en waar het oorspronkelijk ooit mee is begonnen. Waar het nu om gaat is dat je emotie niet meer weg stopt, maar er laat zijn.
Maar…. het helpt je ook niet als je vervolgens in een emotie blijft hangen. Een emotie zelf duurt maar een aantal seconden, dus laat het hier dan ook bij.
Groei als “paardenvrouw”
Ieder paard heeft je iets te leren, ik geloof er dan ook heilig in dat een specifiek paard niet voor niets op jouw pad komt. Het paard kruist jouw pad om jou iets te leren over jezelf en ik geloof graag dat dit andersom net zo het geval is. Net zo goed geldt ditzelfde ook voor mensen overigens, alleen bij dieren is het in de puurste vorm. Paarden hebben geen dubbele agenda, dus de les is makkelijker te lezen vaak. Wellicht zou je beter jouw grenzen aan kunnen geven of doortastender zijn. Misschien moet je beter jouw geduld bewaren of duidelijker zijn. Wie weet zit de groei bij jou in focus of open blijven.
Focus op jouw eigen groei en je groeit op alle vlakken!
Het mooiste aan dit verhaal is dat deze geleerde lessen met de paarden doorwerken in ieder aspect van jouw leven. Groei je als “paardenvrouw”, dan groei je ook enorm op persoonlijk vlak. En op persoonlijk vlak groeien is de grootste groeimogelijkheid die er is. Want groei jij als mens, dan groei je als partner, als ouder, als vriendin, als werknemer of ondernemer.
Wist je dat een kreeft groeit, maar beperkt wordt door zijn schaal die niet mee groeit? De kreeft ondervindt hier grote stress en discomfort van en kruipt uiteindelijk onder een steen. Hier kruipt hij uit zijn schaal en creëert een grotere. De groei van de kreeft laat zich niet beperken door discomfort. Stress is niet erg, het geeft je de mogelijkheid tot groei.
Bij Equinova focussen wij ons op jouw groei als persoon
In eerste instantie om jou tot een nog betere “paardenvrouw” te maken. Dit zodat je volledig kunt genieten van jouw passie! Want wanneer jij jouw dromen waar kunt maken als blije, gezonde, bewuste, gelukkige, creatieve en uitgebalanceerde “paardenvrouw”, dan heeft niet alleen jouw paard een geweldig leven. Maar met als bonus dat je de mensen om jou heen ook weer gelukkiger zult maken. Je kunt jouw werk beter uitvoeren, je bent creatiever, hebt meer te geven, je bent een betere ouder, partner en vriendin. Zij beïnvloeden op hun beurt ook weer hun kring met mensen en dieren. Een waar “ripple-effect”. En zo maken wij met elkaar deze wereld weer nog een stukje mooier.
En dat is onze missie bij Equinova: De mensen in hun kracht zetten, hun licht groots te laten schijnen en hun grootste potentieel te benutten, zodat ook zij dit weer voor een ander kunnen doen.
As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.
“Because you’re worth it” Wie kent deze zin niet? En dat doen we ook wel… Wanneer het om een crèmetje gaat:-)
En daarnaast zijn er nog zo veel andere leuke, mooie en lekkere dingen die je jezelf gunt. Met als kers op de taart een paard! Daarnaast gun je jouw gezinsleden ook al het leuks, moois en lekkers dus hoe vind je hierin een balans?
Wat mij opvalt is dat de meeste vrouwen zich al schuldig voelen over het hebben van een eigen paard. Misschien niet eens zo bewust, maar op een onbewust niveau zeker wel. Een paard kost uiteraard ook een boel geld en kostbare tijd. Geld en tijd die ook anders besteed zouden kunnen worden binnen het gezin. En waarom verdien jij een groter aandeel in dit geheel dan een ander? En binnen dit gezin zijn soms nog meer gezinsleden paarden-minded en dan wordt het helemaal ingewikkeld. Je wil ook dan niemand voortrekken, dus de ander -zonder dure sport- verdient net zo veel, = extra moeilijk!
Een kant en klare oplossing voor dit probleem heb ik zeer zeker niet helaas, anders had ik je deze direct gegeven. Het enige dat ik je kan zeggen is:
Gun het jezelf! Because you’re worth it!
Een gelukkige vrouw/ moeder is heel erg veel waard binnen een gezin, dus indirect maak je iedereen blij. En je doet het toch, want zonder paard geen leven voor jou. Dus als je het dan toch doet, geniet er dan op zijn minst met volle teugen van, zonder je schuldig te voelen! Be unapologetic about it:-)
De reden waarom ik hier zo over moest denken al heel de week, is dat ik mensen zie die wel dat paard hebben, maar zich verder weinig gunnen. Eindelijk dat lang verwachte paard, maar op een stal waarbij er veel zelf gedaan moet worden om kosten te besparen. Niet door de malle molen bij ellende, om kosten te besparen. Een zadel dat niet je-van-het is, om kosten te besparen. Geen goed of extra voer en supplementen om kosten te besparen. Weinig vrije beweging om geld of tijd te besparen. Niet lessen of maar bij de vereniging om kosten te besparen.
I get it, je kunt het maar 1 keer uitgeven.
Maar toch…
Wat is het gevolg van heel erg veel zelf doen? (De fout die ook ik eeuwig blijf maken, trust me) Dat het hele paard nog zo verschrikkelijk veel meer tijd kost! Tijd die je anders met je gezin door had kunnen brengen. Als je gewerkt had, had die tijd je veel meer geld opgeleverd dan het had gekost om iemand anders het paard buiten te laten zetten of de stal te laten mesten. Tijd die je niet besteedt aan het trainen van jouw paard of er van genieten.
Het gevolg van niet tijdig door de malle molen bij ellende? Nog langere ellende en verdriet, om het uiteindelijk alsnog te doen om dan tot de conclusie te komen, dat je dit veel eerder had moeten doen.
En het gevolg van geen geweldig zadel? Gegarandeerd succes op het vorige punt. Of gevaarlijke situaties met alle gevolgen van dien. Het niet kunnen rijden en genieten vanwege een gevoelige rug van jouw grote geluk. Iedere keer de fysio, osteo of masseur erbij om de boel weer los te krijgen. Ga eens uitrekenen wat dat wel niet kost?!
Het gevolg van niet de extra’s zoals voldoende en goede kwaliteit ruwvoer en eventueel aanvullend voer / supplementen omdat het allemaal al duur genoeg is, betekent geen optimale spijsvertering. Geen optimale spijsvertering betekent ellende, gegarandeerd. Geen of te weinig spieropbouw, maagzweren, te weinig energie, tot zelfs kreupelheid = weer terug bij 2 punten hierboven.
En het gevolg van te weinig uren vrije beweging? Brengt je uiteindelijk ook weer terug bij 3 punten hierboven natuurlijk. Een paard dat niet blij is, is stijver en blessure gevoeliger.
Tot slot voor nu het gevolg van niet, nauwelijks of niet bij de juiste instructeur lessen… Je komt nergens. Of je staat stil. Je word onzeker. Of jouw paard gaat niet vooruit, of het gaat zelfs slechter. Je gaat aan alles twijfelen. Loopt hij of zij nou wel goed? Heeft jouw paard ergens last van? Of word je nu in de maling genomen? Wat is de volgende stap? Waar moet ik naartoe?
Je hebt gewoon echt iemand nodig om mee te sparren. Om je de juiste weg te wijzen. Je op het rechte pad te zetten en te houden. Om jou bij de les te houden. Ervoor te zorgen dat je niet in oude patronen vervalt. Om te zorgen dat je niet 4 punten omhoog in dit lijstje terecht komt. En om ervoor te zorgen dat je vooruitgang boekt en plezier hebt en blijft houden! Je kunt niet zonder! Het is niet iets waar je op mag besparen, want het zal ten koste gaan van jouw passie, levensgeluk en daarmee indirect dat van jouw gezin.
Gun het jezelf, zonder je schuldig te voelen. Waar heb je anders dat paard voor?
Onze visie is een betere wereld creëren door ‘probleempaarden’ een stem te geven. Door de mens mee op reis te nemen door de belevingswereld van een paard en hen op deze manier bewust te maken van hoe het paard denkt, de dingen ervaart en handelt, kunnen de grootste problemen voorkomen en overkomen worden waardoor zowel het paard als de mens een fijner en plezieriger leven beleeft.
Onze missie is om de levens van ten minste 100.000 paarden aan te raken, door hun eigenaren te inspireren, volgens onze principes paarden te laten houden en te trainen en zo voor verandering te zorgen. Dit heeft naast de uitwerking op de levenskwaliteit van de paarden ook zijn weerslag op de mensen zelf, hun eigen levensgeluk en dat van de mensen en paarden om hen heen en zorgt zo voor de verspreiding als dat van een olievlek.
Alles is mogelijk voor probleempaarden
Ik geloof dat alles mogelijk is, zo ook het overkomen van de grootste problemen. Een paard kan niet praten, toch heeft het je genoeg te vertellen, als je maar echt durft te kijken en te luisteren. Het paard heeft van nature een meewerkend karakter. Wanneer dit niet (meer) het geval is, is hier altijd een oorzaak voor te vinden. Het vinden van de oorzaak om tot een oplossing te komen is altijd de verantwoordelijkheid van de ruiter, altijd.
Wanneer je echt, en oprecht, investeert in de omstandigheden van het paard en de relatie naar het paard zal er verandering optreden in positieve zin. Het is alleen wel heel belangrijk dat je weet waarin je moet investeren, waar je naar moet kijken, wat je moet doen en wanneer je het moet doen.
In de loop der jaren hebben wij reeds heel veel “probleempaarden” weer op de rit gekregen. Soms een klein probleem, soms een probleem dat onoverkomelijk leek. Soms in een paar minuten opgelost, soms heeft het maanden geduurd. Tot op heden hebben wij een slagingspercentage van 99% iets waar we heel trots op zijn en wat maakt dat we inmiddels zo verschrikkelijk veel kennis hebben op dit gebied.
Commitment
Maar, het vraagt ook veel van de ruiter of eigenaar, want het kan keihard werken zijn, heel confronterend en vraagt altijd om commitment. Dus kan de persoon het aan, want wij trainen altijd beiden, zodat aan het einde van een periode beide als een team weer vol goede moed en een rugzak vol gereedschap, huiswaarts keren.
de oefening “hoofd laag” zorgt voor ontspanning
Wat wij jou kunnen bieden is het volgende: je helpen bij het achterhalen van de oorzaak van het gedrag, je alle informatie geven hoe probleemgedrag te voorkomen en te genezen, je laten ervaren hoe het is om jouw paard weer in ‘de mee’ te hebben, hoe het is om weer te genieten van het paard, je leren om zelfstandig aan de slag te gaan, je alle tools geven om gedrag te doorbreken en te trainen, je helpen je management -alles ‘eromheen’- op orde te krijgen, je gebruik laten maken van een team van mensen om ons heen, de kennis die wij hebben aan je over te dragen zodat we ook voor jou het onmogelijke mogelijk kunnen maken.
Nou ja, stil staan is het natuurlijk nooit in de paarden! Maar er zijn wel echt tijden dat het echt enorm druk is in eens. Waar dit aan ligt kunnen wij onze vinger niet helemaal opleggen. Het is bijvoorbeeld al niet altijd in dezelfde periode. Ook verschilt het of het om pension, les, lease of training gaat.
Stagiaires die zeggen dat er niets te doen is, horen niet in de paarden thuis. Er is natuurlijk altijd iets te doen. Vandaag liepen we met elkaar een rondje over het bedrijf waarbij ik hen vroeg om zich in te beelden in een klant die hier voor de allereerste keer zou komen. Is het duidelijk waar je moet zijn? Hoe ziet alles er uit? Voel je jezelf welkom? Lang verhaal kort, er is nog heel erg veel te doen en je hoeft je echt nooit te vervelen, eerder hollen dan stilstaan;-)
Op dit moment is het in ieder geval ook weer hollen geblazen met nieuwe klanten! Helemaal platgebeld en gemaild worden we, met de meest uiteenlopende verhalen, dus in dit geval van alles wat. Het begon met 2 nieuwe pensionklanten, toen paarden uit een brand opgevangen. Snel de stallen bij huis leeg gemaakt voor deze noodopvang. Daarnaast heel veel les– en lease aanvragen met bijbehorende intakes. Nu staan er weer een aantal nieuwe pensionklanten in de wacht en eind deze maand volgt er weer een trainingspaard.
Interessante casus
Dit trainingspaard is wel een bijzonder geval. Hij kan superbraaf zijn rondje lopen, maar er in eens bokkend vandoor schieten. Dan gaan bij mij altijd eerst de alarmbellen af of het paard wel helemaal gezond is. De faculteit in Utrecht heeft verklaard dat dit zo is, dus daar gaan we voor nu even vanuit. Ook zijn zadel is op zijn rug aangemeten, dus in theorie kan hier het euvel niet vandaan komen.
Wat ook bijzonder is, is dat hij niet te longeren is. Hij wil niet lopen en vertoont agressief gedrag. Heel vervelend natuurlijk voor de eigenaresse en haar bijrijdster. Ik vind het echter wel interessant… Op basis van slechts het verhaal is het voor mij altijd moeilijk een oordeel vellen, daarvoor moet ik het paard echt in levende lijve meemaken. Ik ben dan ook erg benieuwd en zal er zeker meer over gaan schrijven!
Superleuk natuurlijk deze drukte! Ik klaag dan ook zeker niet:-)
We zitten alleen aan onze maximale bezetting. Hoe graag we iedereen ook een fijne plek willen bieden, meer ruimte hebben we gewoonweg niet. We hebben al eens stallen bijgebouwd, maar de 25 die we er nu hebben (met voor nood nog 3 aan huis), is echt het maximum. Stallen zou nog best kunnen, maar we willen ook dat deze paarden lekker buiten in de paddock kunnen in de winter en lekker grasjes kunnen eten in de zomer. Daarnaast houden we ook altijd graag een stal vrij voor een interessant trainingspaard.
Soms is het gewoon even hollen
Go with the flow, is ons motto, het valt meestal toch niet te voorspellen bij ons. Soms is het gewoon hollen en soms kunnen we weer wat rustiger aan doen.
Om tot harmonie te komen zullen alle puzzelstukjes op zijn plek moeten vallen en dat is toch zeker een puzzel van zo maar 10.000 stukjes…
Het skala betreft slechts 6 punten, namelijk; takt, ontspanning, aanleuning/ nageeflijkheid, impuls/ schwung, rechtgericht en verzameling. Volgens deze ladder ontwikkelen we onze paarden naar een steeds hoger niveau. Wanneer deze punten allemaal op orde zijn zouden we dus die 10 voor harmonie moeten kunnen behalen, toch? Het zijn slechts 6 puntjes… Piece of cake!
Of toch echt een utopie?
Die “6 puntjes”, bestaan inderdaad misschien wel uit 10.000 verschillende puzzelstukjes, per punt! Nu klinkt dat misschien wat overdreven en dat is het wellicht ook, maar ga maar eens kritisch kijken wat allemaal moet kloppen. Tot nu toe hebben we het over het rijtechnische aspect van het verhaal waarin dit hekel punt uiteindelijk tot een cijfer bekomt. Maar om tot het rijtechnische aspect te kunnen komen, zullen we al eens helemaal bij de basis moeten beginnen met puzzelen.
Pietje Precies
Takt kan alleen ontstaan wanneer het paard tiptop fit in orde is en dit begint al bij de voeten. Een goede hoefsmid is dan ook onmisbaar! Zo blij ben ik dan ook met onze huissmid Patrick Hoogerwaard, of ook wel Pietje Precies. Een heel kunstwerk maakt hij er van!
Van de week nog stond een van onze paarden stokkreupel, gewoon echt niet meer op zijn linker voorvoet willen staan. Dezelfde dag nog komt Patrick kijken, de volgende dag liep hij weer. Bij een van de andere paarden luistert het beslag aan de voorvoeten zo nauw, een opzet naar de zijkant maakt het verschil tussen wel of niet taktmatig de bocht door.
Vakman
Ontspanning kan alleen ontstaan wanneer het paard zich vrij kan bewegen onder het zadel. Je kunt dan ook niet zonder een goede zadelmaker! Kerry Sharp vervult deze functie bij mij, wat een vakman is hij. Al jaren zorgt hij dat mijn paarden op hun best kunnen presteren door ervoor te zorgen dat zij optimaal kunnen bewegen.
Vandaag liet hij nog zien hoe een paard hier op stal veel ruimer ging bewegen en stabieler werd in de aanleuning onder een WOWzadel tijdens een gratis demo. Wat een verschil wat met rijden nooit is op te lossen.
Op Dave kun je bouwen
Aanleuning is alleen fijn te krijgen wanneer het gebit helemaal in orde is. De paardentandarts is dan ook de oplossing op dit gebied. Dave van de Burg vervult bij mij al jaren deze rol. Als er iets aan de hand is, kan ik altijd op hem rekenen!
Zo stond mijn merrie van de week in eens moeilijk te eten en proppen te maken en ook was ze niet helemaal lekker over 2 teugels. Ook was er een nieuw jong paard gekomen wat wel zo langzaam at, dat dit niet kon kloppen. Binnen een paar dagen was Dave er om het paard te verlossen van maar liefst 4 melktanden en 2 kiezen! Wat een verademing voor dit jonge paard en ook mijn merrie is gelijk goed onder handen genomen en nu weer helemaal uitgebalanceerd.
Keuze
Ook de dierenarts kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Afhankelijk van het probleem kies ik wie mijn paard het beste kan helpen. Eric Laarakker van de holistische praktijk voor dieren Den Hoek is mijn steun en toeverlaat in alle vage klachten en het bewegingsapparaat. Dierenhospitaal Visdonk voor alle spoedeisende klachten en beeldvorming.
Zo redde Eric ooit mijn toen 11 jarige -op alles afgekeurde met chronische hoefkatrolontsteking- Kafka, nog 1 maand en wij blazen 31 kaarsjes voor hem uit inmiddels:-) Visdonk stond hier binnen 5 minuten toen we een paard hadden met een slagaderlijke bloeding en verhielp deze. Ook redden zij mijn RRpup van 9 weken die was overreden door een auto.
Harmonie puzzel
Kortom, alleen de rijtechniek betreft slechts een stukje van de puzzel. De hoekjes en randjes van de puzzel vormen de basis van het geheel en deze zijn te vinden door eerst heel erg goed te zoeken. Door de jaren heen verzamel je een team van mensen om je heen waar je op kunt vertrouwen en bouwen en die samen met jou de basis leggen voor jouw harmonie puzzel van 10.000 stukjes.
Deze mensen, jouw eigen Dreamteam, zijn goud waard! Ik heb er jaren over gedaan om hen te vinden, doe er je voordeel mee zou ik zeggen;-)
Hey, welkom bij Equinova,
Stel al jouw vragen direct aan ons. Misschien kunnen we deze niet direct beantwoorden (die paarden ook hè), maar altijd zo snel mogelijk:-)