De basisopleiding van het jonge paard bestaat voor het grootste deel uit het leren communiceren met ons mensen en het wennen aan omstandigheden. Een goede stressloze basisopleiding neemt dan ook tijd in beslag. Hoe lang deze opleiding duurt, is niet op voorhand te bepalen, het paard bepaalt bij ons het tempo, altijd.
En wanneer is deze basisopleiding klaar? Eigenlijk nooit… Aangezien je deze basis altijd blijft verbeteren😇. Bij beleren wordt over het algemeen aan het zadelmak maken gedacht. Het kunnen rijden in 3 basisgangen zowel linksom als rechtsom zonder eraf te vallen. Voor iedereen is dit echter weer net iets anders. Heb je veel of weinig ervaring? Ben je jong of al wat ouder? Is alleen het rijden belangrijk of ook andere aspecten?
Allereerst begint dit traject dan ook met helder voor ogen hebben wat voor jou valt onder een “beleerd paard”.
Samen een plan maken
Er zijn tal van mogelijkheden welke afhankelijk zijn van verschillende factoren als: de staat van africhting bij de start. Is het paard helemaal groen, 3 jaar in de opfok gestaan en nog nooit in handen geweest? Of zijn de eerste levels van het Equinova-levelspel al helemaal afgevinkt?
Wat verstaat de ruiter/ eigenaar onder een “beleerd paard” en wat zijn de verwachtingen?
Wat is de ervaring van de ruiter/ eigenaar? En wanneer kan de ruiter bij ons aanwezig zijn om onder begeleiding te trainen, of wellicht zelfstandig trainingen uit te voeren etc.
Wij werken echter altijd in combinatie met diegene die het paard na de trainingsperiode bij Equinova verder zal gaan opleiden, want de opleiding stopt nooit. Ons doel is om paard en ruiter als hechte combinatie huiswaarts te laten keren en dit kan alleen als er samen wordt getraind.
Hieruit volgt een plan en hiermee gaan we aan het werk. Waar nodig sturen we bij of passen we aan. Het paard bepaalt het tempo waarop gewerkt kan worden. Er zijn verschillende mogelijkheden vanaf eens per week met het paard werken tot 5x per week. Hierdoor ontstaat een hele intensieve periode of smeren we de training uit, waardoor er minder tijdsdruk is en stress tot een minimum beperkt kan worden.
De beste leeftijd om te starten met beleren
Er zijn veel verschillende meningen als het gaat over de belastbaarheid en leeftijd van het jonge paard. Maar de eerste fase van training bij het beleren gaat over leren communiceren en wennen aan omgevingsfactoren. Dit kan al vanaf de geboorte! Sterker nog, de eerste 24uur van het pasgeboren veulen is de inprentingsfase, waarin alles als een spons wordt opgenomen. Je kunt dus al op hele jonge leeftijd starten met “beleren”.
Uit onderzoek is gebleken dat paarden die op jonge leeftijd “met beleid” belast worden, sterker worden. Alleen is ook gebleken dat bij te veel belasting het paard schade toe wordt gebracht. Wij kijken altijd naar het individu. Niet een paard is hetzelfde. Training kan altijd, alleen is de vraag welke training. Vroeg beginnen is wat ons betreft een pre, mits het paard er klaar voor is. Je smeert alles dan over een veel langere periode uit en het paard krijgt als 3 of 4 jarige niet in 1x een cultuurchock als het iets moet gaan doen.
Hoe mooi is het om dit hele eerste proces samen te kunnen doen? Wat zou dit betekenen voor jullie relatie?
Een “Paard-beleren-traject” duurt altijd 3 maanden en wordt per maand verlengd. Tijdens dit traject verblijft het paard in volpension te Equinova, waar het iedere dag buiten staat en het aan niets ontbreekt. Afhankelijk van bovengenoemde factoren worden er verschillende lesmomenten afgesproken waarbij er onder begeleiding wordt getraind. De overige dagen wordt de training door Equinova verzorgd. Ook is het mogelijk om zelfstandig te trainen, wanneer bepaalde technieken reeds worden beheerst. Het is ten slotte het doel dat je uiteindelijk de gehele training zelfstandig kunt uitvoeren. Pas dan zijn jullie echt klaar om huiswaarts te keren.
Tijdens het “Paard-beleren-traject” zijn er een aantal basistechnieken die aan bod komen, zoals:
Loswerken
– Het trainen van een loslopend paard in een ruimte van 20 bij 20m, waarbij het paard conditie en spierkracht kan opbouwen in zijn natuurlijke balans. De ruiter leert communiceren via lichaamstaal, de taal die het paard spreekt. Tevens bepalen we tijdens het loswerken de dominantieverhoudingen.
Grondwerk en werken aan de hand
– Andere trainingsvormen waarin het paard leert wijken voor fysieke druk, maar er altijd vanuit lichaamstaal gewerkt wordt. Hierbij krijgt het paard daadwerkelijk iets te leren. We werken eerst met een leadrope en een freestyle-halster in dit onderdeel, later schakelen we over op het hoofdstel. We werken in verschillende posities, zoals schuin voor het paard, naast de hals, zowel vooruit als achteruitlopend. Ook maken we hier de eerste beginselen naar een houding waarin het paard ons kan leren dragen.
DLL
– Als het paard het systeem wijken voor druk begrijpt, gaan we verder met het werken aan de dubbele lange lijnen. Met als doel het dragen van de ruiter, leert het paard in een rijtypische houding te lopen en zijn balans te houden. Ook leert het paard wennen aan materiaal langs en aan het lijf en het leert de teugelhulpen.
Rijden
– Na de uitgebreide voorbereidingen is het basisrijden nog maar een klein stapje. Omdat het paard al veel geleerd heeft vanaf de grond, zal het de hulpen gegeven vanaf de rug snel begrijpen en opvolgen. Ook kent het paard de rijtypische houding al en weet het zijn balans makkelijker te houden onder het gewicht van de ruiter.
Het doel is om aan het einde van de trainingsperiode ontspannen te kunnen rijden in een rijtypische houding waarbij het de basishulpen begrijpt.
Langs deze weg hebben wij reeds vele paarden zadelmak gemaakt of eigenaren begeleid in het zelf beleren van hun eigen paard.
Niets is mooier om paard en ruiter als ware combinatie huiswaarts te zien keren. Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil je ook zelf aan de slag met alle expertise voor, naast en achter je? Plan een intake en wij maken een plan voor jullie op maat.